maandag 4 april 2011

Korea, het land van kimchi. Deel 1: Busan!

Het is weer eens lang geleden dat ik wat van me heb laten horen. Ik durf zelfs niet eens te kijken van wanneer mijn laatste blogpost is. Ik zal niet liegen, ik heb bijster weinig zin gehad om me bezig te houden met de thuiswereld. Het studeren aan de andere kant van de wereld betekent, althans voor mij, genieten van het land en het wonen in dat land. En dat is dan ook precies wat ik gedaan heb de laatste maanden. En ik ben natuurlijk een ongelooflijk luie gozer. Niet de kwaaiste, hoor. Ik zal altijd klaarstaan om met je te skypen, maar echt iets posten, dat was dan toch wel weer te veel werk. Haha, ik ben de allerslechtste blogger ooit. Maar ik bedoel het niet verkeerd! Mijn oprechte excuses.

Maar ik ben er nu weer. En met de bedoeling zelfs om in een korte tijd wat meer te laten zien van mijn filmpjes en voornamelijk mijn reizen. Want zoals jullie weten ben ik de afgelopen 3 weken (mischien wel 4, alles bij elkaar opgeteld) naar Korea en de Kansai-regio van Japan geweest. En om alvast een korte impressie te geven van mijn volledige reis: het was ongelooflijk gaaf! Ik heb serieus de beste vakantie van mijn leven gehad. Tot nu toe dan, want je kunt je voorstellen dat ik honger heb gekregen naar meer! Alleen jammer dat mijn portemonnee dat nog niet toelaat op dit moment...

Maar mijn plan is dus om in een aantal posts verslag van deze reizen te doen. En vandaag wil ik beginnen bij het begin: Busan. Busan is een havenstad in het zuidoosten van Zuid-Korea. Misschien dat mensen het nog kennen van de FIFA World Cup 2002?

Mijn Korea-reis begint in Nagasaki waar een moeie Aranka en Jeroen in de ochtend (en dan bedoel ik ook écht de ochtend...) vertrekken naar het mooie Fukuoka vanwaar de ferry vertrekt naar Busan. Aangezien Busan redelijk dicht bij Japan ligt was het ook maar een kort ritje. Maar het was voornamelijk gaaf om eens naar het buitenland te gaan met zo'n relatief klein bootje. Onze Korea-reis begon relatief slecht. We besloten om vanaf de internationale haventerminal de taxi te nemen naar ons hostel, maar dat viel nog niet mee. Een taxi hadden we zo gevonden, maar daadwerkelijk daar geraken waar we moesten zijn was een ander verhaal. Met een Koreaans vocabulaire dat nier verder reikt dan 1,2,3 was de communicatie met de taxichauffeur in het begin hilarisch en interessant, maar werd naarmate de rit vorderde redelijk irritant. Zeker omdat de taxichauffeur besloot om ons toch maar eerst naar een aantal bezienswaardigheden te rijden. En dat was iets waar we nu net geen zin in hadden! Dus toen we bij het hostel aankwamen waren we al redelijk chagrijnig met z'n tweeën..

Het goede nieuws is dat het hostel waar we in verbleven echt ongelooflijk gaaf was. Met name de staff! Dus bij deze: bedankt Maaike en Ferdy voor het aanraden van dit hostel! We hebben meermaals gezellig met de staff gekletst en ze hebben ons zelfs een keer meegenomen voor avondeten en natuurlijk om daarna wat te gaan drinken. Echt heel tof van ze! Bedankt jongens!

Busan is een hele mooie stad, beroemd om zijn strand en zijn winkelcentra. We besloten dus ook om als eerste maar eens naar het strand te gaan. Korea was niet erg warm op dit moment van het jaar, dus erg goed strandweer was het niet. Maar dat maakte voor de Koreanen en de buitenlanders die er daar aanwezig waren natuurlijk niet uit! Op het strand vonden we namelijk al meteen een Engelstalige salsaschool! En dat was een erg gaaf gezicht! Het voelde ergens toch helemaal zomers. En dat is iets wat ik toch al een tijdje niet meer gevoeld had in Nagasaki. Nagasaki is een hoop, maar in de winter niet echt zon, zee en strand! En de fun was nog niet voorbij, want aan het strand van Busan had je ook Korea's grootste aquarium! En aangezien Aranka en ik nerds en aquaria-lovers zijn moest daar natuurlijk even een bezoekje aan gebracht worden! Na het aquarium was het tijd voor wat Koreaans eten. Koreaans eten is erg pittig, maar daar houd ik van dus ik was van plan om maar eens te gaan proberen hoe pittig de Koreanen het graag hebben. We besloten kip te eten (iets wat de Koreanen zelf het liefst dagelijks eten!). Het was ongelooflijk lekker, maar Jezus wat was dat heet zeg! Ik vond mezelf een hele stoere jongen, maar achteraf bleek dat toch niet helemaal waar te zijn. Mijn mond moest beslust worden, zelfs na 78712 glazen water in het restaurant zelf. Op naar de Ierse pub, dus! Want als westerling die al een half jaar in Azië vertoeft, is een lekkere Hoegaarden toch wel weer eens een keertje gewenst!

De volgende dag besloten we naar de Shinsegae, het grootste winkelcentrum van de hele wereld (!!) te gaan. En ik kan je zeggen, het grootste winkelcentrum van de wereld is echt heel erg groot! Je kunt daar makkelijk een paar dagen lang shoppen! En als dat niet genoeg is, kun je er ook golfen, schaatsen, badderen, je laten masseren, naar de bioscoop, eten en noem maar op! Ik zal niet zeggen dat het écht typisch Koreaans is, maar wel erg gaaf om geweest te zijn.

Daarover gesproken, het viel me op dat de Koreanen in het algemeen niet heel erg Aziatisch zijn. Dat is misschien puur mijn opvatting (comments hierover zijn welkom), maar zeker in contrast met de Japanners doen de Koreanen toch iets meer hun eigen ding. Ze zijn niet zo beleefd, denken minder in regeltjes en zijn minder georganiseerd dan de Japanners. Iets wat ik herkende in de Westerse cultuur. Ik zal niet zeggen dat Koreanen niet Aziatisch zijn, maar misschien toch wel een stuk minder dan ik had verwacht. Het kan ook komen natuurlijk door het feit dat ik Busan en Seoul heb bezocht, 2 hele grote steden. Misschien dat het in de kleinere steden/dorpen anders is. Weet iemand hier wat over?

Ohja, en Koreanen stinken, haha. Sorry, maar het is zo. Ze stinken... Naar vis... Bah.

Gelukkig waren we niet alleen in Korea, maar kenden we ook nog genoeg mensen die tot voorheen in Nagasaki gestudeerd hadden, die ons konden rondleiden. In Busan was dit EunJeong. Ik moet zeggen dat het voornamelijk Aranka was die de Koreaanse kende, dus voor mij was het meestal de eerste keer. En dat gelde voor EunJeong ook. Desalniettemin was ze supertof en superaardig en ze heeft ons bovendien heel goed rondgeleidt. Heel erg bedankt! We zijn met haar naar de Beomeosa-tempel genomen bovenop de berg aan de rand van Busan. Een mooie tempel! Koreaanse tempels zijn anders dan de Japanse. Ze hebben veel meer kleur (groen!) en veel meer kleine tekeningetjes en vormpjes in hoe ze beschilderd zijn. Heel erg interessant om te zien, zeker voor een oog dat alleen de voornamelijke kale Japanse variant gewend is. En het uitzicht was ook echt fantasticsh. Je kon mooi over de stad uitkijken. Iets wat we overigens 's avonds ook nog gedaan hebben! nadat ze ons meenam naar een erg lekker Bibimbap-restaurant heeft Eunjeong ons meegenomen naar de Busan Tower, vanwaar we een mooi nachtelijk uitzicht over de stad kregen.

De dag daarna hebben we wat rondgekeken in de buurt. Wat voornamelijk leidde tot kleine steegjes, marktjes en musea. Voornamelijk het 'shopping centre for foreigners' was hilarisch. Busan zit blijkbaar vol met Russen, die daar hun eigen winkelstraatje ingericht hadden. Het was GTA IV all over again! Goedkope winkels, gevuld met goedkope Russen die goedkope muziek goedkoop te hard draaide terwijl ze goedkoop bier dronken. Het was een ongelooflijk goedkope bezigheid en hoewel Aranka er het liefst maar zo snel mogelijk weg wilde vond ik het een geniaal aanzicht. En dat in Busan! Je zou bijna vergeten dat je in Korea.

Ik zal er een eind aanmaken. De waarheid is dat we de dag erna niet veel meer gedaan hebben dan de trein genomen naar Seoul. En Seoul zal dan ook de volgende stop zijn waar ik jullie zal verblijden met een verhaaltje. Houdt de blog dus in de gaten want er zal binnenkort wat komen over ons verblijf in Seoul (en de aardbeving in Japan!). Ik zal niet zeggen dat het morgen komt, maar er komt er eentje aan. Ongetwijfeld.Het filmpje is overigens in (redelijk) HD te bekijken! :) Zeker als je erop klikt en hem op de YouTube-site bekijkt is dat in te stellen!

Veel groetjes en nog meer kusjes van Japan! En zoals altijd; blijf commenten! Ik lees graag jullie reacties!

Jeroen

6 opmerkingen:

 1. haaa brothaa

  kheb je avontuur weer gelezen, en wacht op het volgende!

  maar deze zin jeroen:
  Misschien dat mensen het nog kennen van de FIFA World Cup 2002?
  daar zal jij vast wel niet bijhoren

  BeantwoordenVerwijderen
 2. tja! daar is ie dan weer! hahahaha
  beloofd is beloofd! ik heb er weer van genoten!
  tuurlijk kijk ik weer uit naar je volgende!
  Seoul! ben benieuwd! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heej.. nice filmpje.. Over die Koreanen, ik heb hier een zuid-koreanse vriendin dus ik kan het wel navragen als je wilt! Nog heel veel plezier daar!
  xx Marlou

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jeroen,
  Leuk om te lezen.
  Wat ben je toch een bofkont!
  Geniet ervan.....
  Betsie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hey Jeroen Het duurde even voordat ik tijd had om te lezen.
  haha druk met HH en Eccky.
  Maar inderdaad kei leuk weer wat van je te zien en idd. je bent een bofkont. Petje af voor jou.
  groetje en xxxxx Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hee duder leuk om weer keer iets van je te horen ik krijg wel veel me via de rest die wel op facebook zit maar reageren kan ik dan niet ;)

  Overigens wel toevallig dat jij naar korea gaat en ik daar net een uitwisseling student van in de klas heb zitten.

  Wat de regeltjes betreft in vergelijking met japan weet ik niet of ze "minder" zijn. Maar het meisje in mijn klas heeft moeite met bizaren dingen niet te doen. Buigen als ze je aanspreekt. Een stoel voor je pakken voor alles verontschuldigen. Het vaagste wat ik over korea heb geleerd is wel hoe ze daar omgaan met leeftijd. Als je geboren wordt ben je 1 jaar oud en als er een nieuw jaar is wordt je 1 jaar ouder. Zo heeft dat meisje een nichtje dat in december is geboren en dat 1 week later al dus weer 2 jaar oud was :S vaag gedoe allemaal.

  Maar supper tof om weer wat van je te horen zal je snel weer keer maile!!

  groetjes Wout

  BeantwoordenVerwijderen